Mietitkö vielä? Soita meille Ystävällinen asiakaspalvelu tavoitettavissa silloin kun sinulle sopii 020 112 1510 (arkisin 8-16)

Kotona korjausten ansiosta

22nd Jul 2015

Postannut

jostray

Kategoria

Customer Story

Jaa

Sirkka ja hänen aviomiehensä Mikko Niskanen, 88, miettivät jo kodin vaihtoa, mutta Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan avulla he saivat hankittua tuolihissin. Se maksoi tuhansia euroja, mutta kunnan myöntämä valtionavustus kattaa osan hinnasta.

Vanhustyön keskusliiton (Vtkl) mukaan korjausrakentaminen on erittäin kannattavaa.

Liitto tutki ikäihmisten 120 remontoitua asuntoa. Remontin jälkeen vanhukset olivat asuneet niissä noin kahdeksan vuotta. Lähes yhdeksän kymmenestä asui niissä yhä.

42 kohteessa remontti oli ollut välttämätön, jotta vanhus saattoi jäädä kotiinsa.

Näiden remontoimista yhteiskunta avusti puolella miljoonalla eurolla.

Liitto laski, että jos vanhukset olisivat muuttaneet palvelutaloon, kulut samalta ajalta olisivat olleet 12 miljoonaa euroa.

Vtkl:lla on 15 korjausneuvojaa, joiden toimintaa Raha-automaattiyhdistys rahoittaa.

Myös kunnilla on korjausneuvontaa. Tavoitteena on auttaa vanhuksia asumaan kotona mahdollisimman pitkään.

Sirkka ja Mikko Niskasta korjauksessa neuvoneen Vtkl:n korjausneuvojan Pentti Heikkisen mukaan korjaustarpeet liittyvät usein pesutiloihin ja esteettömyyteen.

Amme vaihdetaan suihkuun. Rollaattoreiden takia levennetään oviaukkoja, lisäksi poistetaan kynnyksiä ja tehdään portaisiin luiskia. Lisäksi voidaan asentaa tukikahvoja.

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helinin mukaan vanhukset toivovat terveyttä sekä sitä, että voisivat asua kotona ja pärjäisivät ilman apua mahdollisimman pitkään.

“Pienet muutokset kuten tukikahva tai luiska auttavat, että he kokevat itsensä toimintakykyisiksi ja voivat tehdä perusasiat turvallisesti”, hän sanoo.

Muutto voi viedä vanhukselta toimintakyvyn. Vtkl:n selvityksessä eräs nainen kertoi, kuinka hän omakotitalosta muuton jälkeen jo muutamassa viikossa lopetti aiemmin melko aktiivisen liikkumisen. Toimelias elämä jäi nopeasti taakse.

Valtio tukee vanhusten asuntojen korjausrakentamista, mutta Helinin mukaan avun tulorajat ovat liian alhaiset. Monen pariskunnan tulot ylittävät sen, mutta lääkkeiden ja menojen jälkeen remonttirahaa ei jää.

“Kun vanhuspalvelulakia muutetaan ja laitoshoitoon tulee entistä tiukemmat kriteerit, pitäisi huolehtia, että ikäihmisten kotona asumisen edellytykset toteutuvat.”

Minna Pölkki HS
SIILINJÄRVI

Katso tästä koko juttu:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1418659335214